skip to Main Content

Droge worst begrippen

Droge worst begrippen is een pagina vol informatie over de termen en kreten die u tegen kunt komen op onze website. We hebben dit gemaakt om u mee te nemen in onze wereld van het maken van ambachtelijke droge worst. We informeren u graag over ons en ons vak als worstenmaker. We hebben hiervoor verschillende bronnen gebruikt zoals de droge worsten wikipedia pagina.

Droge worst

Droge worst is een streekgerecht, waarbij de worst na het vullen wordt opgehangen om te drogen.
De smaak is afhankelijk van de toegevoegde kruiden. Kruidnagel is daarvan de meest gebruikte. Droge worst wordt als borrelhapje of tussendoortje gegeten.
Droge worsten worden in het noorden van Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel) veel gemaakt. In warme landen was droge worst bij kolonisten populair vanwege de lange houdbaarheid. In Zuid-Afrika is droge worst (droëwors) een bekend voedingsmiddel.
De worsten worden gedroogd en/of gerookt op een mengsel van smeulende houtsnippers en turf. Er zijn verschillen in werkwijze en receptuur in Friesland, Groningen en Drenthe. De Groningse en Friese droge worst zijn aanzienlijk minder gedroogd dan de Drentse. De Groningse worst bevat meer kruidnagel dan de Friese. De Drentse worst, ook bekend als harde- of kosterworst, is wat vetter.

• Drentse kosterworst
• Groninger metworst
• Marcaboules
• Boerenworst
• Zoeltje
• Rotterdammer worst
• Fryske droege woarst

Gratis bbq bij 10 droge worsten

Ambachtelijk

Ambachtelijk of artisanaal is als een product wordt gemaakt op de traditionele manier/wijze. Vaak een tegenstelling van procesmatig. Dus door een echte vakman of vakvrouw. Omdat onze worsten allemaal volgens traditioneel recept gekruid zijn met verse kruiden en specerijen en op ambachtelijke wijze geproduceerd noemen wij ons product Ambachtelijke droge worst.

Drentse droge worst

Wellicht is dit de meest bekende droge worst van Nederland. Zo is de naamsbekendheid van Kosterworst redelijk hoog in Nederland. Dit hebben ze bereikt door een eigen smaak te ontwikkelen. Vind u dit een lekkere worst? Probeer onze Sallandse snaaiworst eens. Dit is echt een aanrader en zal zeker bij u in de smaak vallen.

Ambachtelijk gemaakt

Wij verstaan dit onder deze term; Op de traditionele manier vanuit de kennis en kunde van een ouderwetse vakman of vakvrouw.

Ambachtelijke droge worst

Een op traditionele gemaakte worst die vervolgens een periode wordt gedroogd. Wordt gegeten als delicatesse, hapje of lekkere snuisterij. De oorsprong van dit product komt uit het gebied: Drenthe, Groningen, Overijssel.

Authentieke smaak

Specifieke en passende smaak smaak van een gerecht zoals het al een lange periode is. Vaak zoals grootmoeders recept.

Grootmoeders recept

Iedereen kent de heerlijke smaak van grootmoeders Hollandse pot. Een mooi Nederlands synoniem voor een lekker gerecht of etenswaar zoals ons grootmoeder het vroeger al maakte.

Beurs

Een bijeenkomst van bedrijven die hun product of dienst presenteert. Bezoekers kunnen dan meerdere bedrijven in een moment bezoeken om informatie, innovaties en zakelijke relaties op te doen.

Boeren paté

Paté is de (Franse) aanduiding voor vleesproducten waarin lever wordt gebruikt. De naam heeft dezelfde afkomst als het Nederlandse pastei; oorspronkelijk stond het voor een bereiding met deeg. Lever is erg bederfelijk, en met deze wijze van verwerking werd bereikt dat het langer houdbaar is. De klassieke methode behelst het malen van lever en het vermengen met andere ingrediënten, waaronder in elk geval vet of spek, waarna het bij een lage temperatuur au bain-marie in een oven gegaard wordt. Het vrijkomende vet ligt dan als een afdichtende laag boven op de paté.
Paté is een mengsel, zodat het eenvoudig te smeren is (op bijvoorbeeld de boterham). Een warme of koude plak paté wordt ook wel als voorgerecht geserveerd.
Wildpaté wordt beschouwd als een culinair hoogstandje en wordt gegeten met veenbessen of uienconfituur.
Er is geen eenduidig recept voor paté, omdat het veel producten kan bevatten en van verschillende soorten lever (kalfs-, runder-, varkens-, ganzenlever, of mengsel daar weer van) kan worden gemaakt. (Bron: Wikipedia)

Borrel

Een borrel is een informele aanduiding voor een standaardglas met sterkedrank, meestal jonge jenever. Een groot glas met sterkedrank kan daarom worden uitgedrukt als meerdere borrels.
Borrel als informele bijeenkomst[bewerken]
Een borrel is ook een aanduiding voor een informele, sociale bijeenkomst van een select gezelschap met alcoholische en non-alcoholische dranken en vaak hapjes. Een borrel hoeft in tegenstelling tot een receptie niet ter gelegenheid van een feestelijkheid te zijn en heeft een vrije in- en uitloop. Vaak dient een borrel als afsluiting van een eerdere bijeenkomst, zoals een vergadering, een toespraak of een symposium. Wanneer een borrel voor de maaltijd plaatsvindt, wordt dit ook wel een aperitief genoemd.
Borrels kunnen een thema meekrijgen, wat tot uitdrukking kan komen in het aanbod van hapjes, drankjes en aankleding. Bekende voorbeelden van themaborrels zijn de kerstborrel (met eventuele kerstpakketten), de nieuwjaarsborrel (met oliebollen), de afstudeerborrel (ter ere van een behaald diploma) en de constitutieborrel (ter ere van een nieuwgevormd bestuur). Ook kunnen er tijdens een borrel korte speeches worden gegeven.
In veel Nederlandse bedrijven wordt om de week af te sluiten op vrijdagmiddag een borrel gehouden; de zogenaamde vrijmibo of vrimibo. Ook bij veel studie- en studentenverenigingen worden de activiteiten afgesloten met een borrel. In Nederlands-Limburg en België wordt de term nauwelijks gebruikt, daar noemt men een borrel ‘receptie’ of ‘drink’. (bron: Wikipedia)

Video het klokhuis over droge worst

Video droge worst recept met Leffe

Webwinkel

Foodservice Salland heeft een eigen webwinkel / online shop. We verkopen hier onze eigen droge worsten. Drogeworstenshop.nl, drogeworstshop.com en  drogeworstenwinkel.nl zijn geregistreerde domeinnamen door Foodservice Salland.

 

Worstenshop

Uniek in Nederland. De enige online winkel in ambachtelijke droge worsten uit Salland. We hebben een goed doordacht assortiment met ambachtelijk gemaakte droge worst. Voor iedereen zit er een smaak tussen die het beste bij je past. Onze online worstenshop is www.sallandstrots.com

 

Drogeworstenshop

De webwinkel in droge worst. Ons doel is om heel Nederland te laten proeven van Sallands Trots. www.drogeworstenshop.com is onderdeel van onze Sallands Trots webwinkel

 

Zachte droge worst

Alle worsten zijn bij levering klaar om te eten. De hardheid van de droge worst is echter naar eigen smaak. Houdt u juist van een wat hardere droge worst? Door het nog even te laten drogen wordt deze nog harder. Wilt u iets sneller de heerlijke droge worst eten? Leg de droge worst dan een korte periode onverpakt in de koelkast. Door de lucht droogheid zal deze sneller hard worden. Let wel op, een droge worst is eenvoudig harder te maken maar onmogelijk zachter te maken.

 

Gehaktmolen

Iedere slager heeft dit stuk gereedschap in zijn bedrijf. Hier worden de verschillende delen vlees tot gehakt gemalen. Wat onder andere de basis is voor de droge worst.

 

Gekruid

We geven vlees smaak door kruiden. Hierin zijn oneindig veel mogelijkheden en variaties van kruidenmelanges. Wij hebben onze kruidenmelanges zelf samengesteld. De kruidenmixen zijn geïnspireerd op ouderwetse lekkere smaken. Zoals we zelf zeggen de smaak zoals het vroeger bedoeld was. Dit geeft een smaakbeleving en vertrouwde herinnering aan vroeger. We love it!

 

Haarnetje

Een hulpmiddel voor de slager om hygiënisch te werken. Het voorkomt dat een losgeraakte haar in een vleesproduct terecht kan komen.  Iedere gecertificeerde slager werkt volgens de normen van de NVWA

HACCP

HACCP, de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. De Nederlandse vertaling is gevarenanalyse en kritische beheerspunten. We hebben een speciale pagina gemaakt om te informeren naar dit systeem.

Hapjes

Nederlandse uitdrukking voor lekkere snuisterijen. Vaak bij feesten en partijen op tafel gezet voor de gasten. Inmiddels kennen we in Nederland vele varianten op de traditionele Hollandse hapjes, zoals tapas of antipasti.

Hapjesplank

Een verzameling van lekkere snuisterijen op een plank gepresenteerd. Zoals de hapjes vaak bij feestjes en partijen gepresenteerd.

Hollandse varkensdarm

Dit wordt gebruikt als ‘velletje’ om de worst. In de varkensdarm wordt het gekruide vlees gestopt zodat dit bij elkaar wordt gehouden tot een worst. Er zijn kunstmatige varianten op de markt, maar wij hebben gekozen uitsluitend te werken met de natuurdarmen.

iDeal betaling

Een betaalmanier vanuit een samenwerking met Nederlandse banken. Dit is de meest populaire betaalmethode in de Nederlandse webshops. Wij hebben voor onze online worstenshop gekozen om uitsluitend met deze betaalwijze te werken.

Italiaans / Italiaanse droge worst

Geïnspireerd op de originele en bekende Italiaanse salami. Gekruid met specifieke Italiaanse kruiden zoals oregano, knoflook en basilicum. Sallands trots droge worst Italiaans is net even wat anders dan een droge worst zoals u gewend bent.

Kerstpakket / kerstpakketten

Een blijk van waardering van werkgevers aan werknemers. Wie vind dat nou niet leuk? Deze traditie is al jaren oud en inmiddels in vele verschillende varianten. Vroeger of traditioneel was dit de gelegenheid luxe etenswaar cadeau te geven voor de kerstdagen. Tegenwoordig vaak een pakket van lekkernijen, cadeaubonnen, vleespakketten en champagnes of wijnen. De naam zegt het eigenlijk al, het wordt doorgaans gegeven in de decembermaand voor aanvang van de kerstvakantie.
Wilt u als werkgever een keer iets anders geven dan een standaard doos met lekkernijen? We kunnen een maatwerk vleespakket voor uw bedrijf samenstellen, of een leuk assortiment met worsten maken voor een cadeau dat net even anders is dan standaard. Als u uw naam, firmanaam en contactgegevens mailt, nemen wij z.s.m. met u contact op voor de mogelijkheden.

Nagelholt

Het lijkt op rookvlees, maar heeft een vele malen betere smaak. Echt lekker. Nagelholt of naegelholt: uitspraak nègelholt is een specialiteit uit de Achterhoek/ Twente.

Natuurlijke rijping

Vlees moet soms na de slacht even rijpen om een goede smaak te krijgen. Het vlees moet even besterven zoals het genoemd wordt.
Gedroogde worst:
De worsten niet worden gerookt, maar gewoon moeten drogen worden aan worstlatten gehangen. Ze mogen elkaar niet raken want dan kunnen de darmen smetten, omdat ze niet rondom drogen, waardoor schimmel ontstaat. Gebeurt dat drogen niet goed dan ontstaat er grauwe worsten met een hard vel en een keiharde buitenste rand. Het is de kunst deze worsten langzaam, dor en door, te drogen. Sommige, vaak wat grotere slagerijen gebruiken een klimaatkast waarin de warmte en de luchtvochtigheid nauwkeurig geregeld kan worden. Bij kleinere slagerijen hangen ze nog gewoon aan de zolder en kijkt de slager om de haverklap of het droogproces goed verloopt. Fingerspitzengefühl is daarbij onoverkomelijk.

Afbinden

Na het vullen van de darmen moeten de worsten dichtgebonden worden. Dat is geen kwestie van een knoopje leggen. Wanneer de slager dat zou doen dan krijg bij droge worsten die gerookt worden voor het drogen, op de plek waar de darm de ophangstok raakt, een witte plek omdat daar de rook de worst niet kan raken. Vandaar dat de worst aan beide zijden apart wordt dichtgebonden zodat tussen de twee einden een ophangtouwtje ontstaat. Het resultaat is een vrijhangende worst die overal goed door de rook geraakt kan worden en dus een mooie egale kleur krijgt. Bij ongerookte droge worst is dat niet het geval, maar is het van belang dat de knoop goed pakt anders glijdt de gladde darm uit de knoop en blijft de worst niet hangen. Meestal wordt de darm daarom dubbelgeslagen en 2 keer geknoopt.

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is een Nederlands agentschap dat als kerntaak heeft het toezicht houden bij bedrijven en instellingen op de naleving van wetten en voorschriften. Dit zorgt ervoor dat de Nederlandse voedsel verwerkers en industrie aan een bepaalde kwaliteit-maatstaf voldoen. We zijn hierin hoog aangeschreven als land.

Pittig

Een term voor een specifieke smaak beleving. Iets scherp, maar niet overheersend. Bijvoorbeeld onze droge worst chorizo of droge worst kruidnagel pittig hebben deze pittige bite.

Pure kruiden

Kruiden zonder smaakversterkers of kunstmatige toevoegingen. De specifieke smaken uit onze prachtige natuur. Er zijn talloze heerlijke kruiden met zijn eigen prachtige kleuren en heerlijke geuren. Wat een genot om al deze heerlijke ingrediënten te kunnen gebruiken voor onze vleesproducten.

Puur natuur

Prachtige krachtterm die simpel zegt wat het is. Het betekend: uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Al onze vleesproducten zijn puur natuur. We werken met verse kruiden en specerijen en vers rund- en varkensvlees.

Regio Overijssel

We komen uit de provincie Overijssel en daar zijn we trots op. Onze slagerij is gevestigd in het dorp Nieuw Heeten, en dit ligt in de streek Salland (vandaar onze naam). Nieuw Heeten valt onder gemeente Raalte (Nabij Zwolle en Deventer).

Rund

Ofwel rundvlees (vlees van een koe) Wordt in slagerstermen rund genoemd. Wij hebben 1 unieke smaak droge worst ontwikkeld van rundvlees. Deze is te herkennen aan een iets donkerdere kleur en het blauwe touwtje. Wat wellicht wel goed is om te weten, dat we de worst wel hebben afgestopt in een natuurlijke varkensdarm.

Salland

Een streek in Overijssel. Het grenst aan de andere Overijsselse streek Twente. Wij zijn gevestigd in Nieuw Heeten

Sallands trots

Merknaam van het bedrijf Foodservice Salland. Sallands trots heeft 10 verschillende smaken droge worsten voor de consumentenmarkt en verschillende ambachtelijke vleesgerechten en vleesproducten voor de zakelijke markt.

Sallands Trots ambachtelijke droge worst

Ambachtelijke droge worst is onze absolute specialiteit. Deze worst hebben we met grote zorg samengesteld met oog op traditioneel recept voor de authentieke smaak van vroeger. We hebben een assortiment met 10 verschillende smaken droge worst. Voor ieder wat wils. Wat deze worst zo uniek maakt is dat het een streekproduct is die op traditionele wijze gekruid is, ambachtelijke wijze gemaakt en gedroogd zonder computergestuurde apparatuur, maar op het gevoel en kennis van de meester.

Sallands trots authentieke smaak

Smaken zoals vroeger. Sallands trots is specialist in het maken van kruidenmelanges zoals we deze vroeger gebruikte. De echte smaak van vroeger geeft je een unieke smaakbeleving en roept mooie herinneringen op aan het verleden.

Sallands trots borrelplank

Binnenkort verkrijgbaar in onze online shop. De Sallands Trots borrelplank. Een stoere, robuuste plank met gebrandmerkt logo van Sallands Trots. Echt een eyecatcher.

Sallands trots chorizo

Een van de 10 smaken van de heerlijke droge worst van Sallands Trots. Chorizo heeft een licht pittige smaak met vleugen van paprika en knoflook. Via deze link kunt u het product bekijken in onze webshop.

Sallands trots co2 neutraal

We hebben een 100% energie neutrale en co2 neutrale slagerij. We dragen dus positief bij aan een beter milieu. Hierover meer informatie op de pagina duurzaamheid.

Sallands trots duurzaam

Zowel in bedrijfsvoering als in dierenwelzijn zijn we volkomen duurzaam. Wilt u meer weten over onze duurzame slagerij? Op de pagina duurzaamheid vind u meer informatie

Sallands trots op vlees verzamelpagina’s

Onze online shop / site is te vinden op een aantal verzamelpagina’s onder het onderwerp vlees, categorie droge worst. Een aantal van deze pagina’s zijn: http://www.vlees.startpagina.net – http://vlees.verzamelgids.nl – http://vlees.site-nl.nl – http://vlees.web-directory.nl

Close search

Winkelwagen

Back To Top